Klassikale training

Wil jij één keer per maand in een vaste groep trainen met je paard? Met theorie- en praktijkles?

Kijk bij Activiteitenaanbod voor meer informatie

YES!!

Weekendclinic

20 en 21 juni 2020 is de Weekendclinic met Grootmeester Bent Branderup. Een heel weekend Academische Rijkunst, dat wil je niet missen!

WOW!

Trainingsdag

Wil jij trainen op locatie?

Voor minimaal 5 deelnemers

kom ik jouw kant op om er een onvergetelijke

dag van te maken.

 

TOP!

Instructeuropleiding

Vanaf 2010 bestaat de opleiding Paardenbasis Instructeur van trainingscentrum De Paardenbasis in Achtmaal.

 

Deze opleiding is voor jou als enthousiaste recreatieruimter bedoeld, omdat je je interesseert in het natuurlijke gedrag van paarden en wil weten hoe dat in te zetten is in de omgang en training. Jij wil werken aan het wederzijds vertrouwen en respect en wil aan (toekomstige) klanten meegeven hoe leuk het is om met paarden om te gaan, zowel vanaf de grond als vanuit het zadel. Het trainen bestaat dus niet alleen uit rijden, maar juist ook uit grondwerk en is niet gefixeerd op sport- en wedstrijd rijden.

 

Paardenbasis Instructeur

 

Als Paardenbasis Instructeur vind je jouw werk aantrekkelijk omdat je betrokken bent bij mensen die een bijzondere band hebben met hun paard. Door je kennis en vaardigheden kun je mensen helpen om op een diervriendelijke manier hun paard te scholen. Jouw werkveld ligt niet primair op sportgebied, maar in de recreatieve sfeer. Doordat deze opleiding op De Paardenbasis wordt gegeven, gebeurt dat in een kleinschalige omgeving. Dit maakt het tot een persoonlijke opleiding met veel individuele aandacht.

 

Als Paardenbasis Instructeur ben je aangesloten bij een enthousiaste groep paardenliefhebbers, die een gemeenschappelijk gedachtegoed delen. Je geeft les op individuele basis of in groepsverband, tot maximaal 6 combinaties. Je kan dit werk combineren met een baan, maar het is zeker denkbaar om er een volledige dagtaak van te maken.

 

Toelatingseisen

Je kunt tot de opleiding worden toegelaten als je:

 

- aantoonbare interesse hebt in verschillende alternatieve, paard vriendelijke trainingsmethoden;

- enthousiast bent om mensen met hun paard te helpen om op een diervriendelijke manier te trainen;

- een eigen paard en vervoer voor het paard hebt;

- in bezit bent van het Ruiterbewijs;

- een goede algemene ontwikkeling hebt;

- een HBO denkniveau hebt;

- ervaring in lesgeven hebt;

- 18 jaar of ouder bent.

 

Van de deelnemers wordt verwacht dat ze zelfwerkzaam zijn, in teams kunnen werken, willen leren van elkaar, willen lesgeven, de eigen vaardigheid willen verbeteren en inzet tonen voor onderzoek, excursies, projecten en verslagen.

 

Inhoud

 

De opleiding tot Paardenbasis Instructeur bestaat voor elke Zone uit 2 opleidingsjaren.

 

Jaar 1: In het eerste jaar werk je aan je eigen vaardigheid, samen met je eigen (verzorg)paard. Hierin leer je alle oefeningen van de Zone zelf uit te voeren. Je maakt kennis met de technieken, die voor de Zone van toepassing zijn. Het gaat erom, dat je zelf met je paard de oefeningen kan uitvoeren.

 

Jaar 2: In het tweede jaar komen daar de instructeursvakken bij, en ga je je kennis en vaardigheden overdragen tijdens lessen die je zelf gaat geven. Je wordt opgeleid om recreatieruiters op een didactisch verantwoorde te helpen om zijn/haar paard op een diervriendelijke manier te verzorgen en te trainen.

 

Lesgeven gaat in eerste instantie om het overdragen van kennis en ervaring over de training van paarden. Door veel aandacht te besteden aan het vak didactiek, wordt duidelijk hoe dat op een positieve manier kan. Je houdt rekening met het trainingsdoel en het leervermogen van ruiter en paard. Naast de belangrijkste trainingskennis, is het voor een Paardenbasis Instructeur onmisbaar om kennis van zaken te hebben op het gebied van anatomie/fysiologie, gezondheid, voeding, huisvesting, gedrag, harnachement en het bewegingsmechanisme in relatie tot de training van het paard. Je werkt didactisch verantwoord vanuit de mogelijkheden, op een positieve manier. Daarnaast ben je professioneel, doordat je kennis hebt van de toegepaste bedrijfskunde en het omgaan met klanten. De inhoud van de opleiding ligt op Hbo-niveau.

 

Opbouw

 

In het eerste opleidingsjaar kom je op regelmatige basis met je (verzorg)paard naar De Paardenbasis. Met dit paard wordt ook het examen afgelegd, na afloop van het tweede opleidingsjaar. Je kiest uit het volgen van 6 dagcursussen, 12 maandelijkse klassikale trainingen of 11 privé instructies. De tussenliggende periodes maak je je huiswerk door de oefeningen thuis in te studeren. De gemiddelde studiebelasting is 5 uur per week, inclusief de opleidingsuren.

 

In het tweede opleidingsjaar volg je de theorielessen, die worden georganiseerd op woensdag avonden van 19.00 – 21.30 uur. Er zijn 5 maandelijkse zaterdagen ingeroosterd, waar het lesgeven op de planning staat. Je geeft dan les aan je mede-instructeurs of aan leerlingen. Deze zaterdagen zijn van 10.00- 17.00 uur. Dit tweede opleidingsjaar wordt afgesloten met een theoretisch en praktisch examen. De gemiddelde studiebelasting is 10 uur per week (inclusief de opleidingsuren).

 

Daarnaast volg je een 6 dagstages naar keuze, volg je 6 lezingen/workshops die door De Paardenbasis worden georganiseerd en maak je opdrachten en verslagen die als huiswerk worden meegegeven.

 

Exameneisen

 

Als je alle onderdelen van de twee opleidingsjaren hebt gevolgd, neem je deel aan het theorie-examen. Dit examen gaat over de vakken die gedurende de twee jaren worden bestudeerd en bestaat uit 25 vragen. Hiervoor staat 2,5 uur ingepland. Voor dit examen dien je voldoende te scoren, om aan het praktijkexamen te kunnen deelnemen.

 

Het praktijkexamen bestaat uit twee onderdelen; eigen vaardigheid en lesgeven. De eigen vaardigheid wordt getoetst door een demonstratie met eigen paard. Het lesgeven wordt beoordeeld tijdens een les aan een collega-student of leerling. Beide onderdelen gaan over oefeningen, die gedurende de opleiding volgens stappenplannen zijn ingestudeerd.

 

Als je ook tijdens dit examen voldoende scoort, kun je starten als Paardenbasis Instructeur. Je naam wordt dan gedurende 1 jaar kosteloos vermeld op de website van De Paardenbasis.

 

Vervolg

 

De opleiding zal worden opgevolgd door praktijkscholingdagen, om ook het praktijkgedeelte in de opleiding zo up-to-date mogelijk te houden. Bij deelname aan minimaal 1 praktijkscholingdag per jaar wordt je vermelding op de website verlengd met een jaar.

 

Docenten

 

De opleiding wordt verzorgd, gestuurd en begeleid door Marion van de Klundert. Daarnaast zijn verschillende gastdocenten met een uitgebreide staat van dienst aan de opleiding verbonden. De examencommissie voor het praktijkexamen bestaat uit twee leden. De eerste is Marion zelf. De tweede wordt bekend gemaakt tijdens de opleiding.

 

  

Heb je na het lezen van deze informatie interesse in de instructeursopleiding? Neem dan gerust contact op.

 

Academische Rijkunst 

Historische rijkunst in een nieuw jasje. Alle kennis van de oude grootmeesters komt nog steeds goed van pas als je je paard fysiek in balans wil brengen. Een hele ontspannen en leerzame route.

horse1.png

Freestyle Training

Om met je paard mentaal in balans te komen, zijn de Freestyle trainingen onmisbaar. Een doordachte en ontspannen manier om met je paard samen te werken. Daardoor wordt het trainen nog leuker!

horse3.png

Paardenbasisschool

Wil jij doordacht en ontspannen je paard rechtrichten? Spreekt de mix van Freestyle en Academische Rijkunst jou aan? Dan is de opleiding van De Paardenbasisschool echt iets voor jou!

horse2.png

Agenda

Contact?

Wilt u teruggebeld worden?